tirsdag 19. desember 2006

Beware of the dog that thinks - Baxter

Alle dyr tenker selvsagt, men vil vi egentlig vite hva som rører seg i hodene på menneskets bestekompis? Filmhistorien er stappfull av koselige, lojale og heltemodige hunder: Lassie, Rin Tin Tin, Old Yeller og Benji. Baxter er ikke en av dem. Han er en sosiopatisk bullterrier som uten problemer snikmyrder eierne sine, elsker duften av kvinnekjønn og liker å spionere på naboenes sexliv.


Ikke så mange har fått med seg denne franske godbiten, men Baxter er virkelig noe for seg selv - og angivelig en av John Waters personlige favoritter.Filmen fortelles fra Baxters synsvinkel, med en monoton, brutal fortellerstemme (av Maxime Leroux). Han er på jakt etter et menneske som ham selv: uten følelser, behov for nærhet og med sans for disiplin. Noe han slett ikke får hos sin første eier: pensjonisten Mrs. Deville (LiseDelamare). Mens den gamle damen surrer senil rundt i leiligheten sin, bestemmer Baxter seg for at han mye heller vil flytte inn hos de nygifte naboene - og dytter den gamle damen i sin død ned en trapp.


Han lever lykkelige dager hos naboparet, og lukten av den unge kvinnen i huset vekker dyriske drifter i ham. I alle fall helt til hun blir gravid, og føder en baby. Baxter hater "det stygge, lille krypet", men venter tålmodig på dagen han får sjansen til å drukne drittungen i familiens plaskedam. Når denne planen mislykkes omplasseres Baxter hos Charles (Francois Driancourt), en tolvårig sadist med sans for Adolf Hitler. Endelig en sjelefrend! Gradvis viser det seg at guttungen er en ond rakker som planlegger å gjenskape Hitlers siste dager i en hjemmelaget bunker, og er en psykopat som overgår selv Baxter.Slett ingen komedie, dette her! I beste fall en veldig svart satire, som med litt godvilje kan ses som fabel om fascisme - men la oss ikke henge oss opp i det. Baxter er en original og tankevekkende liten rakker, som mot slutten blir forbausende dunkel og creepy. Basert på en roman av Ken Greenhall, og kompromissløst utført i grenselandet mellom "arthouse" og kontroversiell kultrull.

Bullterrieren Baxter er en fascinerende skapning både av utseende og personlighet, totalt blottet for empati og varme - men med en klar moralkodeks og overutviklet sans for ære. Han er betydelig mer troverdig enn Lassie, og uendelig mer skummel enn Zoltan. En kul kjøter, dette! Baxter ble utgitt på VHS i statene, og den kan bestilles fra www.amazon.com. En brukbar DVD-bootleg kan dessuten skaffes fra www.superhappyfun.com, som har et enormt utvalg av sære godsaker.
(kilde: Film magasinet)

BAXTER
Frankrike - 1989 . Manus og regi: Regi: Jerome Boivin..
Med: Med: Francois Driancourt, Maxime Leroux, Lise Delamare, Sabrina Lerquin.

1 kommentar:

Melina sa...

En fantastisk film! Må oppleves.