onsdag 3. januar 2007

Bullterriere og lydighet?

Hmm ja for eiere av Bullterriere kan nok overskriften skurre litt… Bullterriere er usedvanlig sta og egenrådig med et sinn som kan minne mer om en katt enn en labrador. ”Jeg gjør hva jeg vil NÅR JEG VIL!”. Men det skal sies at lydighetstrening er viktig selv for et stabeist, det handler rett og slett om å lære god ”hundeskikk”

Som valper minner bullterrieren rett og slett om en liten piraja, de synker tennene i alt som er tilgjengelig, det innebærer dessuten dine og andres fingre, hår, tær osv. Med sylskarpe nåler til tenner er ikke dette særlig behagelig og det er viktig at du lærer valpen av med dette med det samme. Si bestem ”nei” eller et enda mer bestemt ”nei” når valpen biter deg og gi den i stedet en tygge leke som erstatning, når den slipper taket i fingrene dine. (Dvs. hører på hva du sier). NB! Valper skal tygge på ting, dette er vanlig hundeoppførsel og hunden skal ikke læres av med dette… Derimot skal valpen lære hva som ikke er akseptabelt å tygge på og hva som er lov å tygge på. Igjen si ”nei” når hunden tygger på noe ulovlig og gi valpen deretter en tyggeleke, ros valpen når han tygger på leken sin.

Å trene en liten bulle valp krever mengder med tålmodighet og kan være frustrerende til tider, men bullterrieren er smart og du vil snart se resultater fra dine anstrengelser. Det kan lønne seg å delta på et valpekurs dersom du aldri har hatt valp tidligere, det er dessuten positivt i forhold til sosialisering av valpen din.

Gråt og klaging
Ja bullterrieren har et stort vokabular… eller den kan lage de merkeligste og de høyeste lyder. Valper gråter ofte når de overlatt til seg selv. Det er derfor viktig å lære valpen at det er trygt og ufarlig å være alene. Har du et hundebur kan dette effektivt brukes for å venne valpen til å være alene. Skal bruke hundebur til å trene valpen er det svært viktig at du aldri bruker buret som straff, valpen må ha det mykt og godt og føle seg komfortabel i buret sitt. Venn valpen til buret sakte med sikkert. Først putt valpen i buret, gjerne med en godbit og lukk døren til buret mens du fremdeles er i rommet. Hvis valpen gråter/klager eller blir trassig er det viktig at du ikke går til han, men plasser deg slik at valpen kan se deg. Slipp den deretter ut etter kort tid. Økt tiden valpen er alene i buret gradvis, samtidig som du forlater rommet helt. Snart vil valpen oppdage at det er helt ok å være alene i buret sitt. Dette vil igjen gjøre tilværelsen lettere for valpen og det oppleves ikke lenger som traumatisk å være alene. Når du forlater huset for første gang og lar valpen være igjen kan det være lurt å sette på radioen med svakt volum, lyden av mennesker kan virke beroligende og trøstende for valpen.

OBS!! Det er smart å bruke godbiter for å få valpen til å adoptere ønsket adferd. Prøv småbiter av frysetørket lever. Aldri må du gi hunden din sjokolade, det er giftig for hunder. En plate kokesjokolade kan være nok til å koste hunden livet.

Ingen kommentarer: