tirsdag 9. januar 2007

Hvem var Spuds MacKenzie?

Spuds MacKenzie gjorde den hvite kavaleren kjent over natten i USA. Bullterrieren deltok i en markedsføringskampanje for Bud Light. som ble kåret til den beste reklamekampanjen i året 1987. Reklamen kom på luften for først gang under Super Bowl 87 og ble en enorm suksess.

Den forføreriske bullterrieren med dametekke var ikke uten kontroversielle skandaler. Rett etter Spuds sensasjonelle berømmelse ble det raskt kjent at ”han” var faktisk en ”hun” (og stiller seg da i rekken av andre showbiz hunder som Lassie, Benji og mange flere). Alle de store mediene plukket opp saken og Budweiser så seg nødt til å ansette en person som fikk i oppgave å skjule Spud’s ved urinering for å bevare mystikken.

Reklamefilmene inspirerte til en satire i tegneserien Bloom County, hvor Spuds gjorde valgkamp for å bli president i USA. Spuds har dessuten blitt nevnt i en rekke amerikanske TV serier, blant annet The Simpsons. Hun deltok dessuten på The Late Night Show i 1988.

Med reklamefilmenes enorme popularitet ble de selvsagt utsatt for angrep og rop om sensur fra temperamentsfylte interesseorganisasjoner. Det skal ikke legges under en stol at morsomme hunder som danser blir godt likt av barn. I 1989 ble derfor bryggeriet, Anheuser-Busch, ført til retten anklaget for å ha laget reklame som viste en hund som uttrykte at monogami var tull det samme gjaldt edruelighet (han var tross alt The Original Party Animal). Og ikke minst at reklamen var rettet mot barn. Det amerikanske forbrukerrådet støtte ikke opp om anklagene, men dessverre valgte Anheuser-Busch å droppe kampanjen allikevel.

Honey Tree Evil Eye (Spuds' ekte navn) døde dessverre av nyresvikt i North Riverside, Illinois, 31. mai 1993. Hun ble 10 år gammel. En usann såkalt urban myte skal ha det til at Spuds døde av elektrosjokk under innspilling av en ny reklamefilm.

Nedenfor kan du se den første Bud Light reklamefilmen. Stjernen i reklamen er kanskje verden mest kjente bullterrier, The Original Party Animal - Spuds MacKenzie.

Ingen kommentarer: