torsdag 18. januar 2007

Miniatyr bullterrieren

Hva er egentlig en miniatyr bullterrier? I bøker står det beskrevet at miniatyren er det samme som den vanlige bullterrieren, men med en maksimal høyde på 35,5 centimeter. I året 1863 ble den første utstillingen for miniatyr bullterriere holdt i Islington, London. Kravet var at bullene måtte være under 4,5 kg (!), disse hundene blir i dag omtalt som Toy bullterriere, og eksisterer ikke lenger.

Det skal sies at det på 1800 tallet ble gjort en rekke forsøk på å fremstille små bull og terrier hunder. Det ble gjort krysninger mellom et variert utvalg av små terrier raser og bulldogger. Hundene hadde en variasjon i vekt mellom 4 og 18 kg. Noen prøvde å rendyrke de miste hundene til en toy bull terrier rase. Problemet med de minste hundene var at de absolutt ikke var rasetypisk bullterrieren, de hadde hoder runde som epler og bulende øyne. Karakteristika som minner mer om dverghunder.

Ved en utstilling av miniatyr bullterriere i 1883 hadde rasen økt sin vekt til nærmere 11 kg. Den første ordinære Bull Terrier championen fra 1873 ville med dagens standarder bli vurdert som en miniatyr. Han veide ca 7 kg.

Toy bullterrieren ble aldri registrert som egen rase og havnet i kategorien miniatyr bullterrier, variasjonen i både utseende og vekt var derfor stor og populariteten til disse hundene forsvant. Man visste jo ikke helt hva man fikk. I 1918 ble rasen derfor fjernet fra Kennel klubbens registre. Etter 20 års mørketid for rasen samlet en rekke entusiaster seg for å danne ”Miniature Bull Terrier Club”, dette var i 1938. I 1939 ble rasen igjen registrert i kennel klubben. Den gangen gjaldt en høyde restriksjon på 35,5 cm og vekten skulle være maks 9 kg. Vekt grensen ble fjernet i 1950 fordi den favoriserte (sitat) ”ugressaktige eksemplarer” som utseendemessig ligger helt på grensen av hva en bullterrier er.

Den første miniatyr bullterrier championen slik vi kjenner rasen i dag var Ch. Deldon Delovely og året var 1948.

Generelt er miniatyren en glad og livlig hund, men den har noen få helseproblemer som ikke finnes i den ordinære Bullterrieren. Det viktigste problemet heter ”Primary Lens Luxation” (PLL) eller på norsk; Linseluksasjon. Linsen i øyet løsner og forskyver seg fremover, vises som en antydning til skjeling oftest på begge øynene. Ubehandlet kan dette føre til grønn stær og til slutt blindhet. Tilstanden antas å være genetisk arvbar. Det er dessuten et vanlig problem hos Jack Russel Terrieren.

For ordensskyld, miniatyr bullterrieren er en egen rase uavhengig av Bullterrieren. Det er ikke tillatt med raseblandinger. Dvs. mix av miniatyr bullterrier og Bullterrier i alle land med unntak av Australia.

2 kommentarer:

nut sa...

Kanskje litt dumt å legge inn en kommentar på et så gammelt innlegg, men det du skriver om kryssparring stemmer ikke 100% :) Det er lov med interbreed i flere land, blant annet Sverige. Man må riktignok søke om tillatelse, og valpene blir alle registrerte som miniatyrer. Hovedgrunnen til interbreeding er å øke genpoolen og forminske sjansen for PLL som er en svært smertefull sykdom der hundens øye er ødelagt innen 72 timer etter linsen har løsnet.

Anonym sa...

hvorfor ikke:)