mandag 8. januar 2007

Topp 10 regler for å oppdra og trene hunden din

Dersom du allerede har en eller har bestemt deg for å skaffe til veie en liten bullterrier er det viktig å vite at rasen ikke er spesielt kjent for å være lydig, det ligger til hundens natur. Det betyr derimot ikke at den ikke er lærevillig. Det skrever ekstra tålmodighet, men det er verdt det. Nedenfor finner dere 10 enkle regler å huske når du skal oppdra og trene hunden din:

1. Tenk hund
Forstå hvordan hunden lærer og hva som gjør den engasjert. Hunder er ikke mennesker, selv om mange behandler dem som om de er.

2. Snakk hund
Lær å kommunisere effektivt på ”hundespråket”. Hunder snakker ikke norsk, eller hvilket som helst annet språk. Du kan lære ”hundespråket”.

3. Sjefs hund
Hvem er sjefen? Du er! Du må være hundens pakkleder. Hunden blir lykkeligere og oppfører seg bedre dersom han ikke trenger å bekymre seg over sitt ansvar for deg.

4. Fremhev det positive
Belønn god oppførsel. Flotte ting skjer når hunden gjør det bra. Ignorer eller irettesett uønsket oppførsel. Det høres enkelt ut, men svært mange gjør akkurat det motsatte uten å mene det. Bruk aldri hard straff.

5. Perfekt timing
Det er svært viktig å ha riktig timing når du belønner eller irettesetter oppførsel. Hunder vil ikke assosiere belønningen med en handling hvis det tar for lang tid før du responderer.
Du må gi tilbakemelding i løpet av et sekund etter hundens handling.

6. Han sier, hun sier
Vær konsistent til alle tider, og det gjelder for alle i familien. Bruk de samme kommandoene og bli enig om husreglene. Får hunden lov til å være i sofaen eller ikke? Hunder blir lett forvirret av ulike beskjeder. De blir nervøse fordi de ikke klarer å forstå hva de skal gjøre.

7. Kjenn hunden din
Hunden din er et eget individ, med sine egne styrker og svakheter, egen smak osv. Dersom hunden er en bullterrier er det dessuten en rekke rasekarakteristika du bør gjøre deg kjent med.

8. Skap variasjon
Tilby hunden din en variasjon i ulike opplevelser. Det stimulerer hjernen og sansene. Hunder liker å leke og de kjeder seg lett, akkurat som mennesker. Derfor skal du variere stedene du trener hunden din på. Lær hunden din å respondere i alle typer av situasjoner og miljø.

9. Livslang læring
Start med trening så tidlig som mulig og forsterk den gjennom hele livet. Du kan og du bør lære en gammel hund nye triks.

10. ”Lett” gjør det enkelt
Gjør det lett for hunden å gjøre det bra og lykkes. Ta kontroll på omgivelsene hans. Fjern skoene slik at han ikke kan tygge på dem. Når du trener hunden din, aksepter nederlag som en del av læringsprosessen. Skal du lykkes med hundetrening trenger du en god porsjon tålmodighet.

1 kommentar:

Anonym sa...

veldig interessant, takk