Har du lyst på en vilter Bullterrier valp?
Hvor skal du begynne?
Hvis du er 100 % sikker på at Bullterrier er den ideelle rasen for deg er det på tide å lære hvor du skal finne en valp og hva du bør se etter. På høyre side finner du linker til etablerte Bullterrieroppdrettere i Norge. Når du velger en oppdretter bør du se etter en som er godt etablert, med et godt rykte og viser en sterk forståelse for rasen. Nye eiere bør ha så mange spørsmål som de har tvil. En dyktig oppdretter vil kunne besvare alle spørsmål du måtte ha, og husk at ingen spørsmål er for dumme. En god oppdretter velger eiere til valpene sine og ikke omvendt. Det er viktig at du egner deg som Bullterrier eier og at valpen får et godt liv sammen med deg.
Sosialisering av Bullterrier valper er veldig viktig fordi dette er med på å stabilisere temperamentet og danne grunnlaget for en godt oppdratt Bullterrier personlighet. En god måte å møte potensielle oppdrettere på er selvsagt å møte opp på en raseutstilling, sjekk sted og tidspunk på http://www.bullterrier.no/.
Noen gode råd ved valg av valp
Å velge den Bullterrier valpen du liker best er ikke lett. Oppdrettere lar vanligvis potensielle kjøpere besøke valpekullet når de er rundt 6 uker gamle, men valpene skal aldri gis bort før de er 8 uker.
Kjøp aldri en valp som ser syk ut eller virker underernært, er unormalt redd eller nervøs.
Hva som er en god valp for deg er avhengig av behov, vil du ha en hund til utstilling eller bare en god kompanjong? Uansett behov bør valpen ha et godt temperament.
Valpen skal ha et vell fødd utseende, men ikke en altfor spent mage, det kan tyde på orminfeksjon eller feilernæring. Valpen skal være ”fast i fisken”, huden på magen skal være rosa og ren, uten merker fra utslett eller kloring.
Dokumentasjon
Oppdretteren skal gi deg noen viktige papirer. Valpens stamtavle, helseattest og registrering av valpen i Kennel klubben. I dag er det dessuten vanlig at en del oppdrettere microship’er valpen i tillegg. Kjøper du fra Europa er det også vanlig å få valper med EU pass. Noen oppdrettere tilbyr dessuten forsikring av valpene, det er en smart ide. Bullterrierens modige natur sender den ut på en del farlige eventyr, og klumsete som den er har den lett for å være uheldig.
Har du tid til en Bullterrier valp?
Hvis du lever et liv med stadig endringer i både jobb mengde, reiser og uventede hendelser bør du tenke på problemene som kan dukke opp med en valp. En valp trenger regelmessig foring, regelmessig sosialisering (bli kost med, lekt med, introdusert til andre mennesker og dyr, og selvsagt masse kjærlighet), og noe av det viktigste, regelmessige besøk utendørs for toalett trening.
Forberedelser i hjemmet
Både hjemmet og din øvrige familie bør forberede seg på mottagelsen av det nye familiemedlemmet. Du bør avgrense et området som er valpens eget, hvordan du gjør dette er avhengig av hvor mye frihet du vil gi valpen. Det er viktig å tenke på at den lille valpen forlater et trygt og godt hjem med sin mor og sine søsken til et helt nytt sted. Ved å forberede et eget sted til den nye valpen hjelper du den med å føle seg trygg og velkommen. Det kan ta valpen lang tid til å bli vant til det nye rare stedet.
Du bør dessuten sikre søppel, passe på toaletter, kjemiske vaskemidler og ikke minst giftige planter. Alt ser godt ut for en Bullterrier valp.
Husk at det vil ta ca to uker for valpen er vant til sitt nye hjem. Mye oppmerksomhet, kjærlighet og lek i denne perioden.
Dette bør du kjøpe
Hundebur – for noen som er ukjent med hundebur til bruk i hundetrening kan det virke som straff å lukke hunden inne i et bur, men det er ikke tilfelle. Hundebur er ikke slemt, det er faktisk humant og effektivt i hundeoppdragelse. Et hundebur gjør dessuten hunden din trygg under reise, og mest viktig buret gir hunden sitt eget sted i ditt hjem, som et slags hundesoverom om du vil. Mange Bullterriere foretrekker dessuten å sove i burene sine, med et godt mykt teppe og favoritt leken kan buret minne om et hi.
En seng – enten som pute eller teppe i et hundebur, eller en mer tradisjonell kurv. Det er viktig at valpen har det mykt og godt og at det føles godt og varmt.
Leker – hundeleker er et must for hunder i alle aldre, og spesielt nysgjerrige, lekende og utforskende valper. Tyggeleker gir kos og nytelse for valpen og lettelse for hundeieren. Gode tyggeleker får valpen til å fokusere på andre ting enn møblene dine. Valper elsker å tygge, det er faktisk et fysisk behov valper har fordi får nye tenner og alt ser appetittvekkende ut. Bullterrier valper er aggressive tyggere og kun de hardeste og mest solide lekene bør bli tilbudt. Vær forsiktig med bamser og andre myke kosedyr, da valpen av ren iver kan få i seg stuffing som verken er matnytting eller fordøyelig.
Halsbånd og kobbel – Nylon er et godt valg for en Bullterrier valp, det tåler både tygging og er lette å bære for en liten valp. Om du har mulighet bør du ha ulike halsbånd til valpen, ett vanlig halsbånd med spenne for daglig bruk, et mer avansert halsbånd til trening, og en sele når valpen går pent.
Mat og vannskåler – du trenger to skåler, en for mat og en for vann. Det er kjekt å ha to sett, ett for innendørsbruk og ett for utendørsbruk (eller reisesett). Rustfritt stål er å anbefale, de er ikke tyggbare og hunder løfter de sjelden (noe de vil gjøre med en plastskål).
Hundemat – Her er det fint om du kan kjøpe med mat fra oppdrettere eller få tips om hva slags mat valpen er vant til. Kjøper du for i en dyrebutikk vær obs på at du må kjøpe for til valp og til riktig størrelse hund, gode dyrebutikker er behjelpelig med informasjon.
Vaskemidler – inntil valpen er renslig vil det skje ulykker innendørs. Du trenger dessuten bæsjeposer, det er ditt ansvar å rydde opp etter hunden din utendørs.
Tilslutt, hva skal du velge? Gutt eller jente?
Dette er nok et viktig valg. Skal hunden være en del av en barnefamilie kan en tispe være det beste valget. Dette fordi tisper naturlig har omsorg for alle unge vesener og derfor har mer toleranse og tålmodighet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar